2017. sze 01.

Ismét divat az antik bútor

írta: magdibutor
Ismét divat az antik bútor

magdibutor_antik_idotallo_strapabiro.jpg

A cím teljesen nem fedi a valóságot, ugyanis nem maga az antik bútor, hanem az ANTIKNAK LÁTSZÓ bútor örvend újra egyre nagyobb népszerűségnek. Az oka egyszerű: az antik bútoroknak igen borsos az áruk, nem mindenki engedheti meg magának, hogy ilyeneket vásároljon, annak ellenére, hogy maga a stílus tetszik neki. A trend persze erre a jelenségre is igen gyorsan reagált: lehet kapni olyan bútorokat, melyek újak, elérhető áruk van, ugyanakkor antiknak látszanak. A választék ugyanakkor még nem igazán nagy ezekből a darabokból, így nem biztos, hogy a bútorboltokban fogunk olyanokat találni, amik teljesen megfelelnek az igényeinknek. Jó hír, hogy készíttetni is lehet antik hatású bútorokat, amik minden szempontból olyanok lesznek, amilyeneket szeretnénk.

 antik_butor04.jpg

Milyenek is az antik hatású bútorok?

 

  • Fényesek. Ami azonnal feltűnik, ha ránézünk egy antik bútorra, hogy fényesre van csiszolva, lakkozva. Ez a stílus elengedhetetlen eleme, így ha antik hatású bútort készíttetünk, ez nem maradhat le. Egy plusz tipp: takarításnál figyeljünk oda ezekre a bútorokra: a fényes felületen az ujjlenyomatok könnyen meglátszanak, töröljük le ezeket alaposan! (Kapcsolódó régebbi posztom Hogyan tisztítsd és ápold a bútorodat? )

 

  • Íves kialakításúak. Bár ez nem elengedhetetlen feltétel, sok antik bútorra jellemző az íves kialakítás. Az asztalok lába számos esetben nem egyenes, hanem ívesen fut, a fotel karfája, támlája szintén. A fésülködőasztalok vitrinek esetében is kedvelt volt ez a megoldás, nem mellesleg fokozza a különleges hatást, így nem érdemes ezt kihagyni, ha antik stílusú bútorokat szeretnénk.

 

  • Díszítettek. A ma jellemző, meglehetősen minimalista stílussal ellentétben az antik stílusra bizony jellemzőek a díszek. A fából készült bútorokon faragott, cikornyás díszítések kaptak helyet. Egy ilyet kifaragni nem kis munka, ezért nagyban emeli a bútor értékét. Ha mi is ilyeneket szeretnénk látni az otthonunkban, számíthatunk rá, hogy mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni.

 

  • Sötétebb színvilág. Az antik bútorok jellemzően sötétbarnák. Ettől el lehet persze térni, sőt, mostanság kifejezetten divat némi stíluskeveredés, ebbe pedig belefér az eltérő árnyalatok használata. Ezzel egyedibbé tehetjük bútorainkat.

 

  • És természetesen tömör fából van ami időtállóságot biztosít  és remekül felújítható a későbbiekben is. Ha most állunk neki egy kicsit megviselt tömör fa szekrénynek, tapasztalt DIY fanatikusként, vagy a vintage stílus szerelmeseiként számos segédlet van az interneten és érdekes megoldások születhetnek. Vagy eleve antikolt hatásban gyártják le az új bútort neked, modern vassalat és antik hatás a döntés a tiéd ha erre vágysz.


    antik_butor03.jpg

 

 

 

Forrás: #magdibutor képeket ebben pinterest albumban találod. Köszönöm, hogy elolvastad az eheti cikkem remélem feliratkozol a követők közé és nem maradsz le a következőkről sem. Vagy biztos ismersz valakit akinek ez hasznos tartalom!

Magdi a beépíthető bútorok szakértője ha szakmai tanácsra van szükséged keress meg bátran egyeztessünk egy időpontot: m.me/magdibutor 


tetszett_a_cikk_1.jpg

Szólj hozzá

design inspiráció lakás bútor otthon antik bútorápolás antik bútor