2016. nov 17.

Bútorok magassága testreszabva

írta: magdibutor
Bútorok magassága testreszabva

magdibutor_egyedi_butor_magassag.jpg

Az üzletekben kapható bútorok általában szabvány méretűek, többek között a magasság tekintetében is. A legtöbb ember számára ez pont megfelelő, de aki nem az átlagos mérethez tartozik, annak meggyűlhet ezzel a baja. Ami azt illeti, mindkettőre ismerek példát:volt extrém magas, 2 méter fölötti megrendelőm is, és olyan is, aki a 145 centit is csak éppen hogy súrolta. Nos, számukra a szabvány bútormagasság minden, csak nem kényelmes. Persze erre is van megoldás, amivel magasabbik megrendelőm élt is, és nem győz áradozni, mennyivel kényelmesebb neki. Az alacsonyabb érintett nem változtatott, mert nem egyedül él, a párja pedig átlagos magasságú, de néha meggyűlik a baja a mindennapokban a bútorokkal. De neki kényelmes és modern fiókrendszerek nyújtottak megoldást.

 

Mitől lehet zavaró?

 

Aki túl magas, annak egész egyszerűen túl nagyot kell hajolnia mindenhez. Jó példa erre a mosogató. Az említett 200 centi fölötti magassággal megáldott ismerősöm amikor csak tehette, kerülte a mosogatást. Nem lustaságból, hanem egyszerűen azért, mert túl nagyot kellett hajolnia hozzá, és egy félórás mosogatás után majd leszakadt a derekad.

 

A túl alacsony emberek más jellegű problémával küzdenek: semmit nem érnek el rendesen, mindenhez székre kell állniuk. További gond lehet, hogy beveri a könyökét a konyhapult szélébe, illetve ha az ablak pont a pult fölött van, valószínűleg nem éri el szék nélkül, hogy kinyithassa. A szekrények felső polcai is túl magasnak bizonyulhatnak, a felső szekrényekről nem is beszélve. Itt már nagyon fontos volt, hogy merre is nyíljon ki az a felső szekrény.

 magdibutor_fotocsempe_konyhabutor_hatfal15_1.jpg

Átlagos magassággal is lehetnek gondok

 

Persze egy átlagos magassággal bíró embernek se feltétlenül kényelmes a szabvány, hiszen nem vagyunk egyformák. Van, akinek kényelmesebb ha lógathatja a kezeit, mások ezt kimondottan nem szeretik, és inkább emelnék. Példa: egy alacsony ismerősömnél a pelenkázó jóval magasabb a megszokottnál. Egyedi bútort rakattak a gyerekszobába, a saját igényeikhez szabva, és neki egyszerűen így volt kényelmes, hiába alacsony. Bármilyen igények merüljenek is fel a bútorokkal kapcsolatban, az egyedi bútorkészítés megoldhatja a problémát!

A helykihasználást növeli ha a munkapult mélységét is megváltoztatjuk és eltérünk a megszokásainktól, már lehetséges 75 cm sőt akár 90 cm-es munkapultot is kiviteleztünk már aminek előnye a mély munkafelület még több helyet ad a főzéshez úgy,hogy közben a pulton elférnek a napi használatos eszközök,kések,robotgépek is, Ehhez viszont kell már egy megfelelő magasság és kartávolság, de aki más annak ez kényelmes.

6magdibutor_egyedi_magassag_butor06.jpg

Itt a pult mélysége 90cm és a magassága 94cm egyénre szabva(185cm<) lett tökéletes ebben a konyhában a munkafelület&rakodótér.

8magdibutor_egyedi_magassag_butor08.jpg

 

De a legjobban a korszerű és modern belső rendszerek segítségével lehet segíteni és nem csak a konyhában hanem a gardrób szobában is fontos hogy minden elérhető és használható legyen. Olvasd el másik cikkem is minden nő álma: gardróbszoba.

Kulcsszó az ergonomikus tervezés amikor minden rád van szabva az otthonodban.Természetesen nagyon sok szempont van még amit figyelembe kell venni, kik használják majd és mire az adott teret milyen az ízlésük. Milyen az életmódjuk és mit is szeretnének csinálni az otthonukban. Ezeket mind érdemes átbeszélni egy harmadik féllel aki segít a döntésben.

8magdibutor_egyedi_magassag7313867_n.jpg

Tudom kicsit régi de idevág...

Magdi a beépített bútorok szakértője köszönöm, hogy rám szántad az időd, de biztos van egy ismerősöd akinek ez a cikk még hasznos lehet.

Forrás #magdibutor tetszett_a_cikk_1.jpg

Szólj hozzá

tervezés lakberendezés ergonomia elrendezés egyedi bútor helykihasználás Beépíthető bútor konyhabutor