2016. jún 16.

Milyen munkalapot választasz?

írta: magdibutor
Milyen munkalapot választasz?

munkalap_konyhabutor_11magdibutor_11.jpgValódi tömör fa kockákból kialakított munkapult a konyhaszigeten neked is ez a vágyad?

A konyhabútor megálmodásakor hamar szembekerülünk a munkalap kérdésével. Érdemes erre kiemelt figyelmet fordítani, ugyanis elég nagy területet fog lefedni a konyhában, és bizony igen látványos is lesz. Nagyon sokféle munkalap közül lehet válogatni, mind anyagát, mind vastagságát, mind pedig mintázatát tekintve. Az elképzeléseink megvalósításának tehát legfeljebb a pénztárcánk szabhat határt, ugyanis árakban igen nagy szórás lehet. Az anyag és a vastagság alapvetően befolyásolja, hogy mennyibe kerül a munkalap, de az egyes gyártók színei között nincsenek eltérések, kivéve a gránit anyagánál, ahol a különböző színek között akár kétszeres árkülönbség is lehet.

 munkalap_konyhabutor_15magdibutor_15.jpg

 

Miből legyen?

A munkalap többféle anyagból készülhet. Lehet dekor,fa, gránit, quarzit, akril, Corian, üveg, rozsdamentes acél, illetve kerámia. Amivel leggyakrabban találkozhatunk egy szimpla háztartás konyhájában az dekor, illetve a gránit vagy quarzit. A dekorok színválasztéka sokszorosára növekedett az elmúlt években, és a régen rá jellemző műanyag hatás is eltűnőben van a minőségibb gyártóknak köszönhetően. Akinek viszont örökös darabra van szüksége,és ennek a dekorhoz képest többszörös költségét is vállalja,akkor a quarzit a legjobb választás,aminek sav-,lúg-,hő-, és karcállósága egyedülálló és elnyűhetetlen darabbá teszi a konyhában és a fürdőszobában egyaránt. És mivel ez egy gyártott anyag úgy fog kinézni mint a minta kocka. A gránit ezzel szembe természetes anyag minden szelet más mintázatú és árnyalatú lehet. Szép de megmondhatatlan előre milyen lesz a végeredmény a hasított kő belsejébe senki nem lát be előre milyen lesz pontosan annak a mintázata.

munkalap_konyhabutor_2magdibutor_02.jpgA kövek szerelmeseinek ez való, az ablakpárkánnyal egyben kialakított gránit munkapult.

A hiedelemmel ellentétben a márvány nem alkalmas konyhai használatra mert nem sav- és lúgálló az ételek megszínezhetik pl.:ecetes uborka,cseresznye.

 

 

 

 

munkalap_konyhabutor_13magdibutor_13.jpgAz egybe öntött megoldásokkal teljesen egyéni mélységű és mintázatú mosogatók alakíthatóak ki a munkalapon.

Az akril anyagú  öntött-ragasztott munkalapok is elérhetőek manapság. Ezek előnye, hogy az ugyanilyen anyagból készült mosogatókkal szerves egységet képeznek, anyaguk rendkivűl ellenálló örök darabok. Bármilyen méretben és formában elkészíthetőek, természetesen ezek minden esetben egy adott méretű és formájú konyhába készülnek, egyedi mérés és tervezés alapján.Minden lap elülső-alsó részén egy úgynevezett "vízorr" van kialakítva, mely arra szolgál, hogy a vízcseppeket levezesse a front és a korpusz (bútor váz) előtt, hogy azokban a nedvesség ne tudjon kárt tenni a bútor vázát adó korpuszban és ajtófrontban.

munkalap_konyhabutor_17magdibutor_17.jpg

munkalap_konyhabutor_7magdibutor_07.jpgDekor lapokkal könnyen ellenpontozható az épület szögtörései, mert nagyon jól illeszthetőek egymáshoz.

 

munkalap_konyhabutor_12magdibutor_12.jpg

A fa munkalap különleges és az utánozhatatlan természetességének az az ára, hogy tudni kell használni. Mert konyhai használatnál a felületkezelést csak olaj beeresztéssel tanácsos elvégezni,amivel ételbarát felületet kapunk,így viszont számos szélsőséges hatásnak nem tud ellenállni a fa, pl.:forró edény, vegyi hatások pont úgy kell vigyázni rá mint egy tömör fa asztalra.

 

Milyen színt válasszak?

A munkalap színének, mintázatának a kiválasztása végképp egyéni ízlés kérdése, de persze ezen a téren is vannak bevett szokások, trendek. Alapvetően két fő vonal jelenik meg: vannak, akik a konyhabútor árnyalatával harmonizáló árnyalatú munkalapot választják, és vannak, akik teljesen kontrasztosat. Mindkét változat jól néz ki, mindenki döntse el maga, melyik számára a megfelelő, melyik áll közelebb a stílusához. Nem is kell, hogy eltérjen a szín, egy fehér bútorlap esetében például nyugodtan lehet fehér a munkalap is. Vagy éppen fekete – ki-ki ahogy szereti. Úgyis az erős kontrasztok divatja van. Az biztos, hogy ez az a front ahol a legtöbb csata zajlik a munkapult milyen legyen?

 munkalap_konyhabutor_3magdibutor_03.jpgÉpp a most választják ki a padló csempét és a munkalapot is egyszerre a fehér konyhához, ezért jó a stúdió munka.

munkalap_konyhabutor_4magdibutor_04.jpgSzínekben és mintában rendkívül széles választékot találunk minden gyártónál. 

 Még több képet találsz ebben az albumban:

 

Forrás: magdibutor 123Rift, a többit ebben pinterest albumban találod köszönöm, hogy elolvastad az eheti blogbejegyzésem remélem feliratkozol a követők közé és nem maradsz le a következőkről sem.

Magdi a beépített bútorok szakértője. Használd ezt #magdibutor

 

Szólj hozzá

fa színek tervezés bútor otthon lakberendezés konyhabútor munkalap elrendezés egyedi bútor konyhabutor speciális igények #magdibutor