2016. júl 28.

Milyen legyen a konyha padlója?

írta: magdibutor
Milyen legyen a konyha padlója?

 

A konyha megálmodásakor elsősorban a bútorokon szokott lenni a hangsúly, azon, hogy mi hová kerül, hány fiók legyen, mekkora szekrény, hány polc, hol legyen a szék és az asztalok, mekkora legyen a pult. Van azonban még két dolog, ami alapvetően fogja befolyásolni az összképet: a fal és a padló színe. Gondoljunk bele, mennyire másképp néz ki egy fekete konyhabútor egy fehér fallal, és fekete-fehér padlóval, mint mondjuk egy piros fallal, és hajópadlóval vagy mennyivel más egy megfelelő munkalappal. Bizony, az sem törvényszerű, hogy a konyha padlója járólap legyen (örök kérdés hideg vagy meleg hatású legyen a burkolat) – ma már egyre több az olyan megoldás, ahol laminált padló, hajópadló, vagy akár szőnyeg van a konyhában is, emellett még mindig gyakori a PVC padló.  

padloburkolat_milyet_valaszak_6magdibutor06_2.jpg

Nem feltétlenül elavult a PVC

 

Legyünk őszinték: a PVC padlóról hagyományosan azok a borzalmas, régi, ódivatú konyhák jutnak eszünkbe, ronda mintákkal. Nos, a PVC padló ma már nem ilyen. Nyilvánvalóan előfordulnak még a régi idők stílusát idéző minták is, de nem kizárólag ilyeneket lehet találni. Vannak olyanok, amik a megszólalásig hasonlítanak a járólapokra, vagy éppen a laminált padlót, hajópadlót utánozzák – elég élethűen! A PVC padló további előnye, hogy elég könnyű tisztítani, ezért nagyon praktikus is. Ugyanakkor világos, hogy elsősorban azok veszik igénybe, akiknél gyors, illetve olcsó megoldásra van szükség. Az idő múlása meglátszik rajta, karcos lesz, és ilyenkor már nehezebb tisztán tartani, viszont könnyebben cserélhető, mint a kerámia-, a kő- és a faburkolat de a PVC jóval kevésbé elegáns, mint a járólap, vagy egy valódi hajópadló. Ennek burkolásnak egy változata lehet a még nem annyira elterjedt műgyanta amivel teljesen sima egyedi mintás felültetett lehet képezni.

padloburkolat_milyet_valaszak_6magdibutor06_1.jpg
 padloburkolat_milyet_valaszak_4magdibutor04.jpg

A járólap praktikusabb

 

Funkciót tekintve egyértelmű, hogy a konyhába a járólap a legpraktikusabb ha egyben van a nappalival, mert egyszerű tisztán tartani és nincs elválasztás. Sütés-főzés közben nem ritka, hogy lecsöppen ez-az, kiömlik valami. A fa padlózatban ez akár nyomot is hagyhatna, a szőnyegről nem is beszélve. A modern járólapot egyszerű feltakarítani, de arra oda kell figyelni, hogy a fuga is könnyen tisztítható legyen, ami nem szívja be a szennyeződéseket, nem színeződik el. Persze ha nem szoktunk főzni, kicsit más a helyzet: ebben az esetben a konyhában sem kell a praktikussági indokokra odafigyelni, csak az ízlésünk dönti el, mi kerül a padlóra. Mire figyeljünk oda? A kopásállóság nagyon fontos ha különösen nagy a forgalom a konyhában, akkor nélkülözhetetlen a kiváló felület. Kerüljük a leárazott, hibás, sérült termékeket, melyeket néhány év múlva cserélhetünk szinte mindent.

padloburkolat_milyet_valaszak_1magdibutor01.jpg

padloburkolat_milyet_valaszak_3magdibutor03.jpg

Az örök klasszikus a kő vagy kerámia burkolatok

Kopásállóak, vízhatlanok, ezeket könnyű rendben tartani, ráadásul olyan gazdag szín-, méret- és formaválasztékban találkozunk velük, hogy a lehetőségek szinte végtelenek. A kerámia és a kő a bennük lévő ásványi anyagok magas jelenléte és összetétele határozza meg típusaikat a kerámia és kőburkolatok keménységét karcállóságát ezek biztosítják. Hátrányuk, hogy megrepedhetnek, kitörhetnek ha nehéz tárgyat ejtünk rájuk ráadásul amit leejtünk, el is törhet.  Ezek az anyagok hidegek, kemények és zajosak. A mély kopásállóságot a PEI érték mutatja, a karcállóságot vagy felületi karckeménységet a MOSH skála határozza meg. Ettől van olyan áruk amitől lepadlózol ezért nem mindegy mit választasz és mennyire passzol hozzá majd a munkalapod és bútorod ezért fontos a körültekintő tervezés ahol tudjuk mi a végeleges elvárás az otthonunkban. Az sem mindegy mi kerül a konyha falára mert lehet, hogy majd ez a fotocsempe fog dominálni.

 

padloburkolat_milyet_valaszak_2magdibutor02.jpg

 padloburkolat_milyet_valaszak_7magdibutor07.jpg

 

 

Forrás: magdibutor 123Rift, a többit ebben pinterest albumban találod. Köszönöm, hogy elolvastad az eheti cikkem remélem feliratkozol a követők közé és nem maradsz le a következőkről sem. Vagy biztos ismersz valakit akinek ez hasznos tartalom! Kérlek juttasd el hozzá!

Magdi a beépített bútorok szakértője. Használd ezt #magdibutor

Az biztos, sok mindent át kell gondolkodnia annak, aki idén lakásfelújításba, építkezésbe kezd, mert a kivitelezési költségek is emelkedni fognak, nem csak az ingatlan árak.  A tapasztalatlanok könnyen elszállhatnak a saját költségvetésben, főleg ha nincs semmi segédletük, vagy ismerősük. Erre tudok javasolni egy segítséget ezen a linken 19 költséges hiba a felújítás során (és hogyan kerüld el őket). 

A végére egy masszív infografika akinek jobban bejön az ilyesmi böngészhet kedvére, a többi megoldásról egy másik postban írok majd.

padloburkolat_milyet_valaszak_5magdibutor05.jpg

 

 

Magdi Bútorstúdió, Óbuda

 

 

 

 

 

 

Mentés

Szólj hozzá

praktikus tervezés otthon lakberendezés anyagok elrendezés Bútor speciális igények Fotocsempe magdibutor