2018. ápr 25.

Ilyen volt számunkra a 2018-as Salone del Mobile Milánóban!

írta: magdibutor
Ilyen volt számunkra a 2018-as Salone del Mobile Milánóban!

      Ha Nápolyt látni és meghalni - akkor Milánót látni és újjászületni!

 dsc01091_neff.JPGMilyen ez a kiállítás egy képben? Ahány szék annyi fajta kiállító más-más de mind egységet alkot!

A milánói kiállítást azért vártam nagyon, mert mindig meglepnek néhány komoly újítással, ami a konyhabútorok területén egyre nehezebb feladat... És aztán a kiállítás hangulata..., ott  pezseg a véremben hetekig. Érdekes módon, idén nehezebben lehetett beszélgetni a kiállítókkal, nem voltak olyan nyitottak. Egyre több volt a beléptetőrendszerrel működő stand is, ami elsőnek meghökkentő volt, mégis komoly sorok kígyóztak előttük. A második napon aztán volt időnk és lehetőségünk néhány ilyen standra bejutni, és utólag nézve itt voltak a leginspirálóbb és eddigiektől elszakadó, elsősorban technikai újítást hordozó mintafalak. Érdekes módon a kiállítók is itt voltak a leginformatívabbak, és készségesen mutatták meg műszaki és tervezői megoldásaikat.

 salonedmobile201811.jpg

Színek és anyagok:

Szinte tökélyre fejlesztették az utánzás művészetét. Szakmabeliként is közeli vizsgálatot igényelt a fa-, márvány- és fémutánzatú dekorok felismerése, annyira meggyőzőek már az anyagok. Természetesen a tapintásnál lebuknak ezek a felületek, de lassan a többség már csak ott. Hozzáteszem, volt még gyártó szép számmal, akiknél a dekor teljesen eltűnt, frontként és korpuszként sem használtak laminátos forgácslapot, hanem márványt, diófát, üveget és nemesacél felületeket  -akár szekrénytestnek is! Teljes a kavalkád, amit hagyományosan pultként várnánk az megjelenik frontfelületen (gránit, márvány, beton, inox), és amit én a legértékesebb frontnak tartanék (diófa, tölgyfa) azt korpusznak vagy üveg mögé bújtatott frontnak láttuk használni. Dominálnak a sötét színek, akár teljes kivitelben (front, belső és munkapult is), és a felső szekrényeket vékony, a konyha frontjának színére fújt fémkeretben, döntően átlátszó üveggel, üvegpolcokkal és bemart profilú LED-világítással oldják meg.

salonedmobile201802.jpg 

Műszaki megoldások:

Gyakorlatilag eltűntek a fogantyúk. A push kilökőket olyan pántokkal egészítik ki, amelyek egy érintésre teljes mértékig kinyitják az ajtót a használó előtt. Teljes mélységű alsó- és kamraszekrényben csak fiókos elemeket használnak, és azok belső rendezői a tökélyre fejlesztve láthatók. Nagyobb cégek saját gyártásban oldanak meg mindent, a frontfogantyútól a logós kés- és konyhai eszközkészletig. Ami természetesen tökéletesen elosztva kap helyet a fiókokban. A kiemelkedő mobilis munkalapokból nem volt olyan sok, mint tavaly a kölni kiállításon, kevesebb ilyen technológiás konyha volt. Kicsit olyan ez, mint a TV-knél a 3D technológia: egy irányzat csupán, lehetséges, hogy sose fog igazán elterjedni, már csak az ára miatt is.

Trend effect

A tervezésben két trendet látok teljesen szétválni, az egyikben lassan az alsó szekrényekben lévő fiókok is transzparensek, így gyakorlatilag az üvegajtós felsőkkel a teljes konyhabútor belső tartalma átlátható.

A másik viszont olyan módon tünteti el a konyhabútort, hogy első látásra a laikusnak fel sem tűnik, mi lehet az ajtók mögött. Ez a vonulat kiteljesedni látszik olyan szintű gépészeti megoldásokkal, mint amikor egy kézmozdulattal szétnyílik a konyhabútor, és a felfelé futó óriási felületű “ajtók” mögött előtűnik a pult, felette a polcrendszer. Ebbe a trendbe illeszkedik, hogy a gyártók, pl. Elica kifejlesztették a munkalapba integrálható indukciós főzőlapot, ami akár kő, akár furnér alá építhető, és gyakorlatilag teljesen egységes pultfelülettel dolgozhat a tervező. Az Elica standján működés közben is láthattuk a tölgyfurnér alá épített verziót, ahol pici fekete körök jelezték a zónák és a kezelőfelület helyét. Számomra kiugróan praktikus megoldás volt a hordozható konnektor, ami egy profilba volt pattintható a falon, és gyakorlatilag használat közben lehetett a konyha egyes pontjain “felhalmozni” szükség esetén az aljzatokat.

 salonedmobile201815.jpg

A Hostes lány keze alatt igazán forró a felület! Csak 4 fekete pötty jelzi az indukciós zónát!

FTK (Technology for the Kitchen )

A smeg igazi közönség sikert aratott az új Dolce & Gabbana kollekcióval, ez volt az egyik selfi-zóna a kiállításon, folyamatos figyelmet kapott. Másik például a MARCHI Cucine fehér fala, amire szimplán csak konyhai edények voltak felragasztva fehéren lefestve 30nm-es felületen. A többi gépgyártó stand is hatalmas méretekkel és választékkal volt jelen talán a legotthonosabb a NEFF standja, ami egy olasz fűszeres zöldségesre hasonlított. Jellemző volt a VR-technológia alkalmazása:  a bemutató videókon keresztül a gépeket sikerült testközelbe hozni. Pl. a Samsungnál egy baráti főzőcskézős kisfilmen keresztül mutatták meg, mit tudnak a gépek  - végig az  egyik szereplő szemszögéből. Az terjed még a konyhában a "Voice Control", az okos otthon alapja amihez saját applikációs rendszere van pl. a Mielenek és a Boschnak is. Önmagukban ezeken a standokon napokat lehetett volna hasznosan eltölteni.

dsc01129cvcvc.JPG

 

 dsc01309.JPG

 

dsc01264b.JPG

 

 dsc01346.JPG

 

salonedmobile201817.jpg

 

salonedmobile201819.jpg

dsc01323.JPG

dsc01288.JPG

dsc01211_zuhany.JPG

Érdekel még? Több mint 70 képet a Facebook oldalunkon találhatsz ITT NÉZD MEG AZ ÖSSZESET

  

Köszönöm, hogy elolvastad az eheti cikkem remélem feliratkozol a követők közé és nem maradsz le a következőkről sem. Vagy biztos ismersz valakit akinek ez hasznos tartalom!  Magdi a beépíthető bútorok szakértője tetszett_a_cikk_1.jpg

Szólj hozzá

építkezés inspiráció lakberendezés profizmus konyhabútor enteriőr ergonomia Milánó Kiállítás konyhabutor speciális igények organization ideas konyhakiállitás