2016. jún 24.

Hogyan válaszd ki a bútorod színét?

írta: magdibutor
Hogyan válaszd ki a bútorod színét?

butor_szinek_19magdibutor_19.jpg

Amikor új bútorok kerülnek a lakásba, a leendő tulajdonos általában két szempontot szokott figyelembe venni. Az első persze az, hogy az új berendezési tárgyak legyenek a praktikusak, a második pedig, hogy legyenek szépek. A szép azonban elég tág és relatív fogalom – az emberek ízlése eltérő, mindenkinek más tetszik. Ha egyéni bútort készíttetünk, nem fordulhatunk a szakemberekhez azzal a kéréssel, hogy legyen szép. Először meg kell álmodnunk, ki kell találnunk, hogy pontosan mit is szeretnénk,ha nem megy és nincsenek konkrét elképzelések. Akkor meg kell keresni egy bútorstúdiót ahol segítenek személyre szabott teret generálni ízlés szerint. Az esztétikum egy nagyon fontos eleme a szín, amiből ma már elég sokféle áll rendelkezésre. A bőség zavarában pedig igencsak kemény dió a választás. Vajon mi alapján dönthetünk?

 butor_szinek_25magdibutor_25.jpg

Így döntsd el, milyen legyen a bútor:

 

  1. Vedd figyelembe az épület adottságait és a fal színét és annak a méretét! Ha fehér a falad, ez a szempont nem fog sokat segíteni, mert ahhoz gyakorlatilag minden passzol. Ha viszont színes, máris van egy támpontod. Világosabb falhoz jól mutatnak a sötétebb bútorok, és fordítva: ha a faladat festetted sötétebb színűre, a világosabb bútor mellett érdemes dönteni. De a fehérnek is rengeteg tónusa van ami mindig friss, üde, szellős és tisztaság érzetét kelti
  2. Szintén nagyon fontos szempont,hogy mekkora a tér, a belmagasság és honnan milyen megvilágítást kap a szoba. Hol vannak napszak szerint a világos-árnyékos helyek a szobában.
  3. Mi a helyiség funkciója? Mennyi időt töltünk el ott? Ezt a szempontot azért érdemes mérlegelni, mert egy nappaliban, ahol az ébren töltött időben vagyunk, érdemes vidámabb, világosabb színeket alkalmazni. Egy hálóban azonban, ahol kikapcsolnánk, ellazulnánk, pihennénk, már sokkal jobban járhatunk kevésbé vibráló, inkább nyugtató hatású, sötétebb árnyalatokkal.
  4. Milyen a padló, a függöny? Ha igazán harmonikus összhatást szeretnél, nem csak a fal színe lehet meghatározó. A padló például sokat nyom a latban, legyen akár padlószőnyeg, parketta, laminált padló, vagy járólap – érdemes olyan árnyalatot választani, ami ehhez passzol. A függönnyel hasonló a helyzet, bár ez utólag is könnyen igazítható a választott bútorhoz.
  5. Egymással harmonizáló, vagy kontrasztos színeket szeretnél? Hideg vagy meleg színeket kedveled jobban? Mindkettő jól mutat, egyéni ízlés kérdése. A konyhában a világos bútorodhoz választhatsz szintén világos munkalapot, de direkt sötétet is! Mindét megoldás nagyon esztétikus, a kérdés csak az, neked melyik tetszik jobban?
  6. Milyen mintákat szeretnénk a színek mellett alkalmazni? Sok inspirációt meríthetünk a természetből a növények gazdag erezetét utánozva. Vagy a nonfiguratív motívumokat részesítve előnybe nagyon modern hatást kelthetünk.

 butor_szinek_6magdibutor_06.jpg

Az alábbiakban ezekre a szempontok szerint gyűjtöttem össze több remek képi megoldást. Kellemes nézelődést a galériában. Ha tanácstalan vagy keresd a megfelelő szakembereket az üzletekben és a stúdiókban, meríts ötletet a Houzz és a pinterest segítségével és mindig hallgass a szívedre ez a te otthonod lesz.Természetesen nem mindegy miből készül a bútorod.  Az biztos ha festett vagy fapácot szeretnél széles a választék:

magdibutor_szinminta_festett4054.jpg

construma011.jpg

 butor_szinek_3magdibutor_03.jpg

butor_szinek_36magdibutor_36.jpg

butor_szinek_24magdibutor_24.jpg

butor_szinek_29magdibutor_29.jpg

butor_szinek_lilla_1magdibutor_01.jpg

butor_szinek_20magdibutor_20.jpeg

 

 

 

Forrásokat ebben a pinterest albumban találod köszönöm, hogy elolvastad az eheti blogbejegyzésem remélem feliratkozol a követők közé és nem maradsz le a következőkről sem.

Magdi a beépített bútorok szakértője.

 

Szólj hozzá

inspiráció színek tervezés lakberendezés elrendezés Fekete Fehér #magdibutor