2016. ápr 29.

Tavaszi nagytakarítás: ne hagyd ki a szekrényeket se!

írta: magdibutor
Tavaszi nagytakarítás: ne hagyd ki a szekrényeket se!

 

 takaritas_magdibutor_blog.jpg

Tavasszal, ahogy beköszönt a jó idő, sokan szinte azonnal belefognak a nagytakarításba – ez igen elterjedt szokás. Nem véletlen az időzítés: már kellemesen meleg az idő, de még nem túl meleg, így nem baj, ha órákig nyitva van az ablak, míg porolunk, vegyszereket használunk, vagy éppen az ablakokat pucoljuk. Nem ritka azonban, hogy bár a lakást tökéletesen kitakarítjuk, a bútorok ebből kimaradnak. Na persze a portalanítás nem marad el – kívülről. Belül viszont marad a káosz, a rendetlenség, a por. Arról nem is beszélve, hogy a bútoraink is igényelnek egy kis extra törődést legalább néha, kiváltképp, ha sokáig szeretnénk használni őket. A tavaszi nagytakarítás kitűnő alkalom arra, hogy a bútorainknak is megadjuk az extra kényeztetést.

 

Hogyan is csináld ezt hatékonyan?

 

  • Ürítsd ki! Bele se kezdj semmi letörlésébe, suvickolásába, amíg van bármi is szekrényekben! Első lépésként mindent pakolj ki belőlük, hogy teljesen üresek legyenek! Őszintén, mikor tetted ezt meg utoljára? Ha a többséghez tartozol, nagyjából akkor voltak legutóbb üresek a szekrényeid, amikor megvetted őket.

 

stockphoto_takaritas_magdibutorfault.jpg

  •  Nedves ronggyal jó alaposan töröld át a szekrények belsejét. Tényleg alaposan, mindegy egyes polcot, zugot! Meg fogsz lepődni, hogy láthatatlanul is mennyi por és kosz tud megbújni a szekrényben – és igen, itt tároltad a tiszta ruháidat. Ezután lehet, hogy gyakrabban ráveszed magad a takarításra. Ha a vizessel végeztél, törölj mindent át egy száraz ronggyal.

 

stockphoto_takaritas_magdibutori_nagytakaritas_b.jpg

  • Jöhet a bútorápoló! Egy, a szekrény alapanyagának megfelelő bútorápolóval szebbé, csillogóbbá, és nem mellékesen illatosabbá teheted a bútort. Ez a lépés persze nem kötelező, de ha szeretsz illatos szerekkel takarítani, csak bátran! És megfelelő ápolást a tömör fa bútoraid meghálálják és évtizedekig ugyanolyan szépek lesznek.(Miért válaszuk a tömör fa bútorokat)

 

stockphoto_takaritas_magdibutorcabinet_cleaning_l.jpg

  • Egy kicsit hagyd nyitva a szekrényajtókat, fiókokat, hogy szellőzhessenek és teljesen megszáradjanak! Így elkerülhető a dohos „szekrényszag” kialakulása.

 

magdibutor_fotocsempe_konyhabutor_hatfal213.jpg

  • Ha mindez megvan, jöhet a külső rész. Ugyanez a sorrend: először egy tiszta, nedves ronggyal törölj át mindent, majd szárazzal, végül pedig jöhet a bútorápoló. Nyitott ablaknál végezd a műveleteket, hogy közben biztosítva legyen a szellőzés. És ne feled a felső szekrények tetejét sem, főleg a konyhában a lecsapódott zsíros port körültekintően kell eltávolítani.

 

 

stockphoto_takaritas_magdibutor-660x400.jpg

  • Ha vannak tükrök, üvegezett részek, azok pucolását hagyd utoljára, hogy a szálló por véletlenül se koszolhassa össze újra, mire mindennel végzel!

 

 stockphoto_takaritas_magdibutoriem.jpg

 Persze nagyon sok házimunka teendő adódik egy hétvége alatt, sütés főzés mellett mosás stb...Egy igazi tavaszi nagytakarítás sokkal több szempontot tartalmaz de mindezt hogyan csinálják mások?  Természetesen sokan sokféleképpen leírták már ezeket a tuti tippeket én átnéztem most az internetet és három remek megoldást, felsorolást ajánlanék még neked elolvasásra:

Természetesen fontos a megfelelő haditerv, felszerelés és a hangulat, otthonka.blogspot.hu

Ha nagy a lakás és sok holmink van osszuk szét a napok között és lomtalanítsunk is, így lesz rendezett otthonunk nekünk is.

Használjunk vérmérsékletünknek megfelelő tisztítószereket, vagy ecet és szódabikarbóna kombinációt.

 

Magdi a beépíthető bútorok szakértője. Képek forrása pinterest

Köszönöm, hogy megnézted és elolvastad!

 tetszett_a_cikk.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

fa inspiráció bútor takarítás házimunka igények egyedi bútor bútorápolás tippek-trükkök