2016. jan 28.

Nem mindegy, miből készül a bútor

írta: magdibutor
Nem mindegy, miből készül a bútor

 

magdibutor_szinminta.jpg

A bútorgyártáshoz mostanság egészen változatos anyagokat használnak fel, minőség szempontjából azonban ezek között elég komoly különbség van. Vannak emberek, akiknek ez mindegy, és beérik azzal, ha egy bútor olcsó, és jól néz ki, de sokaknak azért számít az is, hogy mennyire tartós, minőségi. Ha az utóbbiak táborát erősítjük, nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy az egyes anyagok mit nyújtanak, és milyen színvonalat képviselnek.

 

Milyen anyagokat használnak fel bútorgyártásnál?

magdibutor_szinminta_laminalt3513_1.jpg

  • Laminált bútor. Ez a legálltalánosabb kategória, gyakorlatilag finomra őrőlt faforgács van nagy nyomáson összepréselve, és arra van műanya fólia felragasztva rosszabb esetben szinte papírból vannak. Nagyon jól tudnak kinézni általában a modern vonalat képviselik stílusban. Az alapanyag gyártó függvénye a teherbírást, tartóssága is mivel az anyagvastagsága is változó. Ettől lehet a ránézésre azonos bútormegoldások közt is jelentős áreltérések. A laminált faforgácslapokat nem csak préselés, hanem a forgácsokra permetezett műgyanta is összetartja, de a faforgácslapoknak ma már olyan szigorú az emissziós határértékük, hogy  ettől nem kell félni. A felületre igen magas nyomású speciális hőprésben magas hőmérsékleten  préselik fel nem „rányomják” laminálják a borítóanyagot. Az eljárás a nevét is eredményezi. A felvitt anyag maga is többrétegű fóliás-papír megoldások vannak, amire valamilyen fának a rajzolatát, vagy bármilyen más színt nyomnak. De minden laminált bútor tartósságának titka az ABS élzárás minősége annak gondossága és technológiai háttere.

     

    • magdibutor_szinminta_munkalap23.jpg

  • MDF. (Medium Density Fiberboard) azaz közepes tömörségű farostlemez alapanyaga erdei fenyő, nyár, tölgy, bükk ill. fafeldolgozói hulladék egyaránt lehet. Az MDF bútorok már az erős közép árkategóriát képviselik. Nagy nyomáson préselik össze aminek köszönhetően egy elég tömör. A faforgácslaphoz viszonyítva előnye ez homogenitást biztosító rostokból és nem jóval gorombább forgácsokból összepréselt lapanyag. Ezálltal jól megmunkálható anyag keletkezik, amit lehet marással díszíteni, festeni. Ezekből gyakran készülnek frontok, szekrényajtók.Gyakorlatilag attól drágább már a kész bútort illetően, hogy felületkezelni kell is. A festett megoldásoknak köszönhetően óriási szabadságot ad az MDF-nek köszönhetően antikolt és magas fényű bútorok is készíthetők bármely elképzelésben és ízlésben a szivárvány minden színéből. 

 

 

magdibutor_szinminta_festett4054.jpg

  • Furnéros falap. Ez egy valódi faborítású bútorlap vagy MDF. Lehet pácolni, lakkozni, és ad hozzá egy pluszt a furnéranyag fa rajzolata, erezete, ami minden esetben befolyásolja, végül hogy fog kinézni. Lényege, hogy a forgácslapra, vagy MDF lapra egy vékony faréteget ragasztanak, így a látható felületeken természetes fa lesz.

magdibutor_szinminta_tomorfaajto_160514.jpg

  • Tömörfa. Ez képviseli a legmagasabb minőséget, és nagyon jól is mutat. Leginkább ajtók szoktak belőle készülni a szekrényekre, hogy ezek a részek látszódjanak. Lehet őket pácolni és lakkozni, akárcsak a furnért, de gyakran választják azt a megoldást, hogy meghagyják a fa saját színét, és színtelen lakkal vonják be.

 

Természetesen a felsorolt lehetőségek között árbeli különbségek is vannak, és mindenki maga dönti el, hogy melyik megoldás illik leginkább az elképzeléséhez, ízléséhez és mi fér bele a költségvetésébe. Ha viszont tartósabb bútorok készíttetése a cél, érdemes a minőségi alapanyagok felé venni az irányt. A bútor minőségét az anyag választáson kívül még számtalan tényező befolyásolja, mint például: a szerkezeti kialakítás, a gyártástechnológia, a használt kiegészítő és segédanyagok, szerelvények, az elkészítés gondossága és a praktikus egyénre szabott tervezés.

 

A post az értékelő kommentek hatására változott, köszönöm. De nem lehet számos könyvnyi tartalmat és faipari szakértelmet egy blogpostba sűríteni, nem is az volt a cél. Kimaradt a rétegelt lemez, üvegszálas és fém bútor megoldások.

Képek forrása:  MBStúdió #magdibutor

Köszönöm, hogy megnézted és elolvastad!

 

tetszett_a_cikk.jpg

Szólj hozzá

fa minta anyagok ajtók Bútor #magdibutor