2015. dec 16.

Robot forradalom a konyhákban

írta: Manómark
Robot forradalom a konyhákban

A valódi robotgép

 

 

 

Jön a forradalom konyhákban! Vagy a jövő már itt is van? Ez lesz az igazi valódi robotgép, beépítése a konyhába​ látható ebben az egészen friss videóban:

 

​A ​Moley robotics szerint ilyen lesz az automatizált ételkészítés!​K​örül-belül 2017-től lesz elérhető, potom 15.000 dollárért (4-5 millió Ft) képes lesz "önállóan" főzni több ezer különböző ételt! Gondolom, csak a megfelelő helyre kell készítened az adott alapanyagot, amit az okostelefonod rendel házhoz, és talán már drón is hozza ki? Aztán a felvett program szerint lejátssza a mozdulatot, elvégzi a megfelelő ütemben a főzést, hiszen mi is a főzés lényege? Megfelelő ütemben hozzá adott alapanyagok használata, a minőség közti eltérést hagyjuk most ki a logikából azt és olyat vesszünk hozzá, ami kell.
Nálunk Magyarországon biztos kicsit később lesz az első ilyen megrendelés​,​ de szerintem be tudjuk majd építeni a felső bútorsorba, biztos mellékelnek valami jó beszerelési rajzot. Csak a tárolószekrények jó​része​ vesz​ik el​:
a befelé forduló sütőt és hűtőt is meg lehet oldani. De mit számít ez​, amikor már alig fogsz főzni? Azért megjegyezném​,​ a jó működéshez ez a rendszer elég egyenmintára készült konyhabútorokat feltételez​,​ de semmi sem passzolhat mindenhová.

Kard helyett kés és már mehet is 

Nyáron láttam egy másik videót kardozó robotok címmel, ahol egy ipari robot szabdal precí​ze​n apró miszlikre ezt-azt. Már bármely kifinomult mozdulat lehetséges ​számukra, hisz a távvezérelt sebészet sem új dolog már, plusz az okos készülékek és felhőszolgáltatások már tényleg elterjedtek. A szenzorokhoz és a vezérléshez meg elég már egy S6-os telefon szintű technológia. Remélhetjük, hogy a fogyasztás hamar leveri majd az árakat.

 

Index.hu

Saját séf a konyhádban 

A lényeg, hogy akár a leghíresebb szakácsok is főzhetnek majd neked ezzel a saját otthonodban. Nem csak nézed a TV-ben passzívan​,​ és így-úgy utánozva​!​ Mindenki a saját ízlése szerint választ. ​Lehet egy régi szerettünk emlékeinkben megőrzött hagyományos családi receptje is az asztalra kerül így? Ez már tényleg sci-fi kategória, de ki tudja? 
 

Mondjuk lázadozhatnak majd a különböző "séf házhoz megy" szolgáltatások, és ennyi pénzért már évekre előre az összes jeles alkalomra sztárséfek főznének az otthonunkban. De akik ​ma is már ​​húszmillió Ft feletti összeget költenek el egy konyhára, azoknál szóba jöhet ez az új, extrém drága konyhai robot gép. Mindig volt és lesz is ilyenre kereslet. De ha egyszer majd te is megtudod már venni? Kelleni fog neked egy ilyen öregkorodra?  

vendégposzt: Manómark
Szólj hozzá

jövő robot tervezés konyhabútor sütés-főzés Beépíthető bútor